גורמי התזונ ה וחשיבותם במחלות לב וכלי דם | Publisher
מאמרים ותוכן איכותי להפצה חופשית ברשת

שלום, אורח

זכור אותי

שחזור סיסמא

קטגוריות


גורמי התזונ ה וחשיבותם במחלות לב וכלי דם

פורסם בתאריך 10/05/2008 ע"י יעקב עזרא בקטגוריה גריאטריה | צפיות: 2604 | התחבר לדירוג המאמר

תגיות המאמר: גורמי התזונ ה וחשיבותם במלחות לב וכלי דם, תזונ ה, תפריט, דיאטה, חיטובים, חיטוב, הרזייה, הרזיה, השמנ ה, שמן, שומנ ים, שריר, שרירים, פיתוח גוף, אנ טי אייגינ ג, דחיית תהליכי הזקנ ה, שימור האנ רגיה, בריאות, תוכלת החיים, ויטמינ ים, מינ רלים, תוספי מזון, חלבונ ים, פח

מאת: יעקב עזרא, מומחה לרפואה × טורופטית, תזו× אי ומדריכ כושר מוסמכ. מומחה לתזו× ה טיפולית, דיאטות הרזיה, עיצוב וחיטוב הגוף.

פרטים: 052-8567140.
ויטמין e:


ויטמין e הי× ו × וגד חמצון רב עוצמה חשוב, המו× ע את חמצון הכולסטרול ה"רע"

(ldl) ושומר על כלי הדם. מחקרים רחבי היקף, שהתפרסמו בעולם, מצביעים על חשיבותו הרבה של ויטמין e בהג× ה מפ× י מחלות לב וכלי הדם ובמ× יעת התקפי לב.

ויטמין b3:


לויטמין b3 השפעה על הפחתת כולסטרול בדם. מחקרים הוכיחו שויטמין ה× "ל מפחית רמות ldl, ליפו-פרוטאין a (חלבון-× שא של כולסטרול בדם), המהווה מדד מיוחד לסיכון למחלות לב, טריגליצרידים.
יחד עם זאת מסייע בהגברת רמות ( ldh הכולסטרול הטוב).
יש לציין, כי מתן של ויטמין b3 ללא פיקוח עשויות לגרום לפגיעה בתפקודי הכבד, להחרפת מצבי אלרגיות ועוד. על כן אין ליטול מויטמין זה ללא פיקוח ושילוב תזו× תי × אות.

תזו× ה × כו× ה:


להגביר את כמות שמ× ים החד והרב בלתי רווים, כמו: שמן ק× ולה, זית ועוד. יש להרבות באכילת סיבים תזו× תיים, משום שה× "ל מסייעים להורדת רמת כולסטרול.
מומלץ לעבור דהטוקסיפיקציה של הכבד (טיהור הכבד יכול לסייע באיזון ייצור הכולסטרול). מומלץ.
רצוי לעסוק בפעילות ספורטיבית, רצוי ע"י מאמן כושר ובתאום עם תזו× אי. ldl והעלאת ldh.

 

שתה מיץ ותהייה בריא:


מחקר שהתפרסם ע"י איגוד הלב האמריקאי, מגלה שחוקרי או× יברסיטת מערב או× טריו מצאו, ששתיית מיץ תפוזים עשויה לשפר באופן משמעותי את היחס בין הכולסטרול הרע והכולסטרול הטוב.

 

פלב× ואידים שומרים על עורקי× ו × קיים:


כאן × כ× סים לתמו× ה החומרים × וגדי החימצון או הא× טיאוקסיד× טים, כמו ויטמי× ים c ו- e, ובמיוחד א× טיאוקסיד× טים המצויים בפירות וירקות ו× קראים פלב× ואידים.
אלה הם חומרים ה× פוצים מאד בצמחים ומצויים בכל חלקי הצמח, כולל בשורש, בפירות, באבקת הפרחים ועוד. חלקם מופיעים כפיגמ× טים ותורמים למגוון הצבעים בטבע )צהוב, אדום( וחלקם חסרי צבע. הסתבר שלפלב× ואידים יש פעילות × וגדת חימצון ldl ושתזו× ה עשירה בפלב× ואידים × מצאת בהתאמה הפוכה לתמותה ותחלואה ממחלות לב.
אחד המקורות החשובים לפלב× ואידים הוא קליפת הע× בים, שמהם מכי× ים את היין האדום )ביין לבן מוציאים את קליפת הע× בים בזמן ההכ× ה ולכן יש בו פחות פלב× ואידים(. בעבר × יסו לקשור את המ× הג הצרפתי של שתיית יין אדום בכל ארוחה, עם השכיחות ה× מוכה יחסית של מחלות לב בצרפת, למרות אכילה מרובה של שומ× ים רוויים. כיום קיימים מחקרים שמראים ששתיית יין אדום העשיר בפלב× ואידים יכולה לסייע לעיכוב התפתחות המחלה הטרשתית בעורקים

 

מקורות פלב× ואידים × וספים:


פלב× ואידים מצויים גם במיץ רימו× ים (פי- 5 יותר מאשר ביין !!!), בתה, בבצל, בשורש צמח הליקוריץ) ממ× ו מכי× ים את סוכריות השוש השחורות) ובעוד פירות וירקות.
קיימות עדויות ממחקרים אפידמיולוגיים (מחקרים על אוכלוסיות) המראות על קשר בין שיעור × מוכ של תחלואה ותמותה ממחלות לב, לבין תפריט עשיר בפירות וירקות.

 

אם אתה צעיר ו× חוש בדעתכ:


חוקרים מאו× יברסיטת בן-גוריון טוע× ים כי על רופאים להתעקש יותר בשי× וי הרגלי התזו× ה של רזים וצעירים בטרם התחלת טיפול תרופתי להורדת רמת הכולסטרול בדם.
סקירה של שבעה מחקרים אשר בדקו את הקשר שבין התערבות תרופתית לבין הפחתת כולסטרול ותמותה מטרשת עורקים בקרב × שים, העלתה כי שלושה מחקרים הראו תועלת-לכאורה בהפחתת שיעור מקרי טרשת העורקים.
בארבעת המחקרים האחרים לא × צפתה כל תועלת. במחקר אחד מתוכ הארבעה - survey coronary minnesota - × מצא כי שיעור התמותה הכללי עלה ב- 15.6% וכי שיעור התמותה ממחלות-לב עלה ב- 30.6% בקרב הקבוצה ש× טלה תרופות להפחתת כולסטרול.
מחקר × וסף הצביע אמ× ם על הפחתה בשיעור התמותה הכללית ובשיעור התמותה ממחלות-לב, אכ לא בקרב × שים. גם מחקר הסמווסטטין בסק× די× ביה הראה ירידה משמעותית בשיעור התמותה הכללית והתמותה ממחלות-לב, אכ לא בקרב 827 ה× שים שהשתתפו במחקר.
במחקר גדול × וסף study- hyperlipidemias control of surgical - לא × מצאה כל תועלת ב× טילת תרופות להפחתת כולסטרול בקרב גברים ו× שים כאחד.
בעקבות הערכתם של שבעה מחקרים אלה, מאשרים המחברים קיומה של תועלת ב× טילת תרופות מפחיתות כולסטרול על-ידי גברים, אכ לא על-ידי × שים.
לטע× תם, אין ב× תו× ים אלה כדי להצדיק התערבות תרופתית בקרב × שים בין אם מתבו× × ים בשיעור התמותה הכללית או בשיעור התמותה ממחלות-לב, ובין אם בוח× ים כל היבט קלי× י אחר.


ירקות ומחלות לב וכלי דם:


מחלות לב הי× ן גורם מוביל בחול× יות ובגורמי התמותה העיקריים בארה"ב ובעולם. ברוויו המובא כאן × סקר המידע המחקרי שהוביל לקביעת המלצות התזו× ה של אכילת יותר פירות וירקות למ× יעת מחלות לב. מימצאים מדעיים הראו כי לא× שים האוכלים יותר ירקות ופירות סיכוי × מוכ יותר לסבול מלחץ דם גבוה, השמ× ה וסוכרת מבוגרים, כולם גורמים הקשורים עם עליה בשכיחות מחלות לב.
מימצאים אחרו× ים, בהיקף × רחב, מראים גם קשר ישיר בין צריכת ירקות ופירות ובין ירידה בשכיחות מחלות לב והתקפים. מ× ג× ון ההג× ה של הירקות אי× ו ברור לגמרי וכפי ה× ראה מכיל מספר אפיקי הג× ה מקבילים. גורמי תזו× ה בירקות כמו אשלגן, סיבים ופולאט, הערכ הגליצמי ה× מוכ של הירקות, הערכ הקלורי ה× מוכ שלהם, כולם כפי ה× ראה משולבים בהג× ה ממחלות הלב. ההמלצה - כדאי להתחיל לאכול יותר ירקות ופירות גם לפ× י ש× בין עד הסוף את מ× ג× ו× י ההג× ה.
curr atheroscler rep. 2003, 5(6), 492-499

 

שום × וגד חמצון:


שום שיחק תפקיד מרכזי בתזו× ה וברפואה בכל ההיסטוריה הא× ושית. בין המחלות שלשום אפקט מרפא עליהן × מצאות מחלות לב, סוכרת, סרטן, מחלות כבד ומחלות זיהומיות. למרות הידע הרב לא קיים עדיין מ× ג× ון אחיד שיסביר את היקף פעילותו של השום. היות ובבסיס מחלות רבות × מצאים סוגי חמצן פעיל reactive oxygen species התיאוריה השגורה היא שיכולתו ה× וגדת חמצון של השום יכולה להסביר את אופיו המרפא. בסקירה הזאת מובאים מאמרים המראים כי לתמציות או להומוג× ט של שום יש תכו× ות × וגדות חמצון. בשום × מצאים חומרים רבים וכפי ה× ראה מעלותיו לא רק בפעילות הא× טי-חמצו× ית. למשל, בשום × מצא גמה-גלוטמילציסטאין שיש לו השפעה דמוית פרוסטגל× דין להורדת לחץ דם גבוה.
למידע × וסף מצורפת עוד סקירה מקפת על מעלותיו של השום לטיפול במחלות לב כמו לחץ דם גבוה, הסתיידות עורקים או הפרעות קצב: nutr j. 2002, 1 (1), 4 phytother res. 2003, 17(2), 97-106

 

ירקות:

1. כרוביים כרוב, כרובית, ברוקולי מכילים חומרים בעלי תכו× ות א× טי¬סרט× יות. × בטי ברוקולי עשירים במיוחד בחומרים אלה. אותם חומרים לא × הרסים בבישול.

2. כתומים גזר, בטטה, דלעת מכילים ביתא¬קרוטן שמק× ה להם את צבעם הכתום.פעילותו הא× טי¬אוקסיד× טית ( × וגדת תהליכי חמצון) מקטי× ה את הסיכוי לחלות בסרטן ובמחלות לב.

3. עגב× יות מכילות ליקופן המקטין את הסיכוי ללקות בסרטן שד ופרוסטטה, מפחית כולסטרול ldl מחומצן (הכולסטרול ה"רע" שגורם לחסימת כלי דם ומגדיל את הסיכוי ללקות במחלות לב וכלי דם) ובככ מקטין את הסיכוי ללקות במחלות לב. כמותו גדולה יותר בעגב× יות שעברו בישול או תהליכ אחר כמו רוטב עגב× יות, רסק עגב× יות וקטשופ.

4. סלק לפי הרפואה הסי× ית הוא × חשב למחזק דם ולכן מומלץ במצבי א× מיה. במחקרים הוא × מצא עשיר בחומרים × וגדי סרטן. הפיגמ× ט שמק× ה לו את צבעו המיוחד הוא גם חומר א× טי¬בקטריאלי (× וגד חיידקים).

פירות

5. פירות יער × מכרים בארץ טריים באביב ובעו× ות אחרות קפואים. הם עשירים מאוד בפלב× ואידים (× וגדי חמצון חזקים) שאי× ם × הרסים בבישול ולכן גם ריבות וממרחים הם מקור מצוין.

6. מיץ רימו× ים במחקר ש× ערכ בטכ× יון הוכח ששתיית מיץ רימו× ים באופן קבוע עשויה להפחית כולסטרול ldl מחומצן. בעו× תו אפשר לסחוט את הפרי ובשאר העו× ות כפית תרכיז בכוס מים.

דג× ים וקט× יות

7. שיבולת שועל עשירה מאוד בסיבים, מי× רלים וויטמי× ים. הסיבים המסיסים מק× ים תחושת שובע ומפחיתים כולסטרול וסוכר בדם. ברפואה הסי× ית היא × חשבת למזון מחזק ומחמם ולכן מתאימה לחורף. ברפואה העממית היא × חשבת לא× טי¬דיכאו× ית ומשפרת מצב רוח.

8. סויה קט× ית ייחודית בהכילה פיטואסטרוג× ים ("אסטרוגן צמחי"). היא מפחיתה את תסמי× י גיל המעבר, מקטי× ה את הסיכוי ללקות בסרטן שד, רחם שחלות וערמו× ית. יש בה סיבים מסיסים שמפחיתים כולסטרול ובככ היא מקטי× ה את הסיכוי ללקות במחלות לב. לילדים ול× שים הרות לא מומלץ להרבות באכילתה.

זרעים וגרעי× ים

9. זרעי פשתן יש בהם חומצות שומן ייחודיות שמקלות את תסמי× י התסמו× ת הטרום וסתית וגיל המעבר. בהכילם פיטואסטרוג× ים הם א× טי¬סרט× יים, בעיקר לסרטן הרחם, שד, צוואר הרחם ושחלות. הם משפרים מאוד את אלסטיות העור ומפעילים בעדי× ות אכ ביעילות את מערכת העיכול. מומלץ לטחון ולשמור בקירור.

10. × בט חיטה עשיר מאוד בוויטמי× ים, במי× רלים ובחומצות שומן ייחודיות התורמות לאלסטיות העור. הוא מכיל ויטמין e, א× טי¬אוקסיד× ט חזק ביותר המגן על העור מהזדק× ות.

תבלי× ים

11. כורכום הפיגמ× טים הצהובים שלו כורכומי× ואידים מג× ים על הכבד מרעלים.הדבר חשוב מכיוון שהכבד הוא האיבר שמ× טרל רעלים בגוף. הכורכום ממריץ זרימת מרה ובככ מפחית כולסטרול וייצור אב× י מרה. הוא מכיל גם חומרים דמויי סטרואידים שמקלים דלקות מפרקים.

12. ז× גוויל ( ג'י× ג'ר) מומלץ מאוד למ× יעת בחילות בהיריון ( בכמות מוגבלת), ב× סיעה ובמחלת ים.

מחקר חדש מגלה כי שימוש ארוכ טווח בתרופות להורדת כולסטרול הפחית את הסיכון לדיכאון וחרדה בקרב חולי לב. המחקר מפריכ טע× ות יש× ות לפיהן המלחמה בכולסטרול גוררת דיכאון ואלימות

אודות יעקב עזרא

יעקב עזרא

התחבר לשליחת תגובה

לא פורסמו עדיין תגובות למאמר זה

RSS | הנחיות כתיבה | שאלות נפוצות | מאמרים מובילים | מאמרים אחרונים | הכותבים המובילים | צור קשר